«Зимовий» дизель – де заправитися на АЗС України, щоб не «замерзнути»?

14.12.2023

Інститут споживчих експертиз перевірив, чи продають зараз на заправках «зимовий» дизель, і чи відповідає його якість державним стандартам. Як відомо, це паливо за низьких температур перестає «текти», перетворюється на «кисіль» і забиває в кінцевому підсумку паливопроводи, що може призвести до неможливості продовжувати рух. Саме тому його відповідність сортності має таке важливе значення під час морозів.

Поки що «солярка» на АЗС не в дефіциті, незважаючи на серйозні проблеми з її доставкою із-за кордону. Але цей вид пального, особливо його «зимовий» сорт, має свою специфіку. Це пальне коштує дорожче, тому всілякого роду «ділкам» цікаво торгувати «літнім» варіантом, розмішуючи його із «зимовим», щоб «наварити» більше.

Чому якість дизеля на АЗС така важлива? На ньому працює не тільки транспортна, але й критична інфраструктура, як то швидка чи пожежники. І всі ці важливі суб’єкти закуповують пальне у комерційних поставників, тобто те ж саме, що вони продають і на своїх АЗС.

Відбори проб відбулися на території всієї країни, експерти придбали 14 зразків «звичайного» дизельного пального у великих всеукраїнських мережах – AMIC, WOG, KLO, ОККО, UPG, PARALLEL, PRIME, CHIPO, SHELL, УКРНАФТА, ANP, БРСМ-НАФТА, U.GO, MARSHALL. Також експерти перевірили невеликі регіональні мережі, розташовані у обласних центрах та на трасах – ФАКТОР, ZOG, BILL OIL, ЕНЕРГО-ЕКСПОРТ, ДНІПРО-НАФТА, ПАТРІОТ, LUXWEN. Крім того, у ряді мереж були придбані преміальні сорти дизельного палива, а саме Арктичний ДП Mustang + від WOG, Pulls DieselАрктика OKKO, Ventus Diesel KLO, Euro + БРСМ-нафта та V-PowerSHELL. Це паливо коштує дорожче, ніж «звичайний» дизель, і позиціонується зазвичай як пальне сорту «Арктика», з дуже низькою температурою замерзання.

У лабораторії всі зразки пройшли перевірку на відповідність ДСТУ за найважливішими параметрами: гранична температура фільтрації, температура спалаху в закритому тиглі та вміст сірки.

Експерти розділили результати, отримані в лабораторії на зони – зелену, синю та червону. У першу потрапили мережі, результати яких відповідали всім нормативам і мали «запас міцності» за якістю, синю – зразки без «запасу», але в межах допусків, та червону – мережі, паливо в яких не відповідало нормативам чинного ДСТУ. Зазначимо, що у військовий час дозволено реалізувати пальне навіть застарілого стандарту ЄВРО 3, тому формально учасники червоної зони «в законі». Тут вже кожен має робити висновки самостійно.

Червона зона (великі ризики використання).

На жаль, цього разу червона зона не стала кардинально меншою, в порівнянні з минулою перевіркою ( https://expertise.in.ua/articles/bilsa-polovina-di... Зразки 9 мереж в тому чи іншому параметрі не відповідали нормативам профільного ДСТУ. 6 зразків із 9 не пройшли «випробування холодом». Норматив морозостійкості за документами – не вище мінус 20 °С. Цієї позначки не досягли ANP, U.GO, MARSHALL, ЕНЕРГО-ЕКСПОРТ, ПАТРІОТ, LUXWEN, ДНІПРО-НАФТА. В декого ці відхилення не «кримінальні» (ANP, U.GO, LUXWENмінус 16-17 °С), а от у мережі MARSHALLдизельне пальне перестане прокачуватися через фільтри вже при мінус 6 °С, що може призвести до серйозних проблем, особливо в дальній дорозі.

Ще один важливий параметр – температура спалаху дизельного палива. Цей показник може дати відповідь, чи не потрапляли в солярку сторонні компоненти. Норматив - не нижче 55 градусів Цельсія. Температура спалаху не відповідала нормативу у зразків мереж БРСМ-НАФТА, BILL OIL, ЕНЕРГО-ЕКСПОРТ та ПАТРІОТ. Найменший показник, всього 34°С при нормі не нижче 55 °С виявлено в мережі ПАТРІОТ. Такі результати значно підвищують ризики його пожежонебезпечності. Як відомо, чим нижче температура спалаху, тим більша вірогідність його займання при ДТП.

Із вмістом сірки у аутсайдерів теж проблеми. Нагадаємо, що ця речовина виводить з ладу нейтралізатори і сажеві фільтри, а також в цілому негативно впливає на ресурс двигуна. Для сучасних авто великі «дози» сірки в пальному взагалі смертельні при системному використанні. А ще ж оксиди сірки з вихлопу потрапляють в повітря, і далі ми вдихаємо це на вулицях. Більше ніж шестикратне перевищення зафіксовано у мережі БРСМ-НАФТА (65 мг/кг при нормативі не більше 10-ти), а у ДНІПРО-НАФТА та ПАТРІОТ взагалі вміст сірки більший дозволеного максимуму в 26 та 38 разів! Скоріше всього, це пальне має явно не європейське походження, а змішане десь в наших краях.

Синя зона (низькі ризики використання).

В цій зоні лише 3 мережі – ФАКТОР, SHELL та УКРНАФТА. Порушень не виявлено, але немає і «запасу міцності».

Зелена зона (рекомендовано до використання).

В список рекомендованих до використання потрапило досить багато проінспектованих мереж – 10. Дизельне пальне від WOG, AMIC, ОККО, KLO, PRIME, UPG, PARALLEL, CHIPO та ZOGвідповідали всім вимогам ДСТУ 7688:2015. Всі вищезгадані ритейлери декларують продаж виключно європейського пального і лабораторні дослідження цілком підтвердили цю інформацію. Варто відзначити, що і в минулому дослідженні «солярки» Інститутом більшість цих мереж теж посіли лідерські позиції.

В плані морозостійкості, всі учасники мають показники, що перевищують вимоги. Зокрема, «звичайний» дизель витримує мінус 21 °С в мережах AMICта ZOG, мінус 22 °С зафіксовано у PRIME та CHIPO, до мінус 23°С не замерзне дизель PARALLELта ОККО, мінус 24 °С витримає «важке» пальне на KLO. У UPGзафіксовано мінус 25 °С, а дизель у мережі WOG не загусне навіть при мінус 27°С. Пальне останніх двох учасників впритул наближено до «арктичних» показників.

З пожежобезпечністю всі учасники «зеленої» групи теж справились на «відмінно». Нагадаємо, по нормативу «солярка» не повинна займатися нижче 55 градусів Цельсія. Найбільш солідний «запас» у пального WOG та AMIC(по 69 °С). Мережі PRIME, PARALLEL,CHIPO, UPG – також далеко за 60 градусів. Ось які результати бувають, якщо пальне дійсно виготовлене по технології.

І насамкінець експерти перевірили сірку. Вилучення її з палива до низьких значень без погіршення інших показників, є досить важким і дорогим процесом. За українськими стандартами (аналогічними Євро 5) вміст сірки в паливі допускається не більше 10 мг/кг. У всіх учасників зеленої зони шкідлива сірка була нижчою за норматив, самі «чисті» - проби «євродизелю» AMIC(6 мг/кг), та KLO і PRIME (по 7 мг/кг).

Преміальне дизельне пальне.

Знайти порушення в преміальних «іменних» сортах – справа майже безнадійна, оскільки це квінтесенція репутації мережі, її візитна картка, її «обличчя». Так було роками, але не цього разу. Під перевірку потрапили 5 зразків преміального дизельного пального. Зокрема, Pulls Diesel OKKO, Арктичний ДП Mustang + від WOG, Ventus Diesel KLO, V -powerSHELL та Euro + БРСМ-НАФТА. Експерти констатували, що частина зразків виявилися дійсно «арктичними», з температурою фільтрованості, яка значно перевищує вимоги. За документами, «арктичний» сорт має прокачуватися за температури не вище мінус 30 °С. По факту, Арктичний ДП Mustang + від WOG витримав – 40 °С, Pulls Diesel OKKO – 38 °С, Ventus Diesel KLO – мінус – 35 °С! Результати видатні. Тим більш незрозуміло, чому V-powerSHELL та Euro + БРСМ-НАФТА не дотягнули навіть до нормативу «стандартного» дизеля – тільки мінус 17 °С та мінус 15 °С відповідно. Що стосується вмісту сірки, то найменші рівні зафіксовано у Арктичного ДП Mustang + від WOG (5 мг/кг) та Ventus Diesel KLO (6 мг/кг). Досить суттєва різниця з 300 мг/мг, які було виявлено в одному із зразків «звичайного» дизеля, чи не так? Майже в сто разів.

Висновки.

Як і рік тому, заправка «зимовим» дизельним пальним залишається відповідальним процесом, до якого треба відноситися серйозно, щоб уникнути проблем. І зараз це стосується вже не тільки любителів економії на вартості, але і автолюбителів, які заливають дороге пальне. Адже погода все частіше буває непередбачуваною, і мати проблеми ще й з пальним в дорозі вкрай небажано.

Олексндр Бабенко.

ДП ЄВРО

Дослідження за ДСТУ 7688:2015 до пального дизельного

Температура спалаху у закритому тиглі, С

(норматив – не нижче 55, °С)

Гранична температура фільтрованості, не вище,°С

(норматив – для марки З ( - 20°С )

Вміст сірки, мг\кг (норматив – не більш 10 мг/кг)

WOG

69

–27

8

AMIC

69

21

6

OKKO

59

23

9

KLO

62

– 24

7

PRIME

61

– 2 2

7

ZOG

60

– 21

8

PARALLEL

62

– 23

8

СHIPO

65

–22

9

UPG

68

25

9

ФАКТОР

61

20

10

SHELL

67

20

8

УКРНАФТА

61

24

10

U.GO

67

16

10

БРСМ-НАФТА

42

– 21

65

ANP

60

– 16

9

MARSHALL

67

– 6

10

LUXWEN

62

– 17

10

ДНІПРО-НАФТА

47

– 17

262

BILL OIL

41

– 20

41

ЕНЕРГО-ЕКСПОРТ

44

– 20

82

ПАТРІОТ

34

– 13

384

Преміальний ДП

Дослідження за ДСТУ 7688:2015 до пального дизельного

Вміст сірки, мг\кг (норматив – не більш 10 мг/кг)

Гранична температура фільтрованості, не вище,°С (норматив – для марки Арктика ( - 30°С ))

WOG (MUSTANG +)

5

– 40

KLO (VENTUS DIESEL)

6

– 35

OKKO (PULLS DIESEL)

7

– 38

БРСМ-нафта EURO +

10

15

SHELL V-Power

9

17

дизель азс

Views: 2194